Lean uit de tijd?

Hoe Lean en duurzaamheid samengaan

 

Steeds vaker lees en hoor je er over in de media…duurzaamheid. De een heeft het over groen en milieu, voor een ander gaat het juist weer over economische levensduur.

Voor veel mensen staat Lean ver af van duurzaamheid , zo konden we recentelijk in een aflevering van VPRO’s Tegenlicht nog beluisteren dat Lean Manufacturing toch echt niet meer van deze tijd was.

Ik durf het tegenovergestelde te beweren en gelukkig zijn er steeds meer mensen met mij.

Lean ontwikkelt zich natuurlijk ook, dat is ook logisch want het staat voor continu verbeteren. In mijn filosofie gaat Lean niet alleen maar over het efficiënter (kostenverlagender) maken van een proces, of het nog klantgerichter inrichten van een organisatie, nee, het nieuwe Lean staat gelijk aan het slim inzetten van grondstoffen/productiemiddelen om de circulaire economie te ondersteunen. Om de mensen het centrale punt te laten zijn en hen invloed en waardering te laten voelen. En moeten we daarvoor dan alle geleerde Leanmethodieken overboord gooien? En de filosofie opnieuw uitvinden?

Welnee, dat is de kracht van Lean…als je zelf duurzaam wil zijn, zal Lean je als geen ander hierbij ondersteunen en helpen. Zo Lean als je zelf wilt zijn!

 

PS ik verwijs hiervoor graag naar onderstaande link van Jim Lippens: 4D Lean. https://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/key/FWLhumUEJIu5Zr

Onze filosofie

Onze filosofie

Lean is een filosofie plus een set van hulpmiddelen. Lean gaat over het respecteren van mensen. Lean is gericht op lange termijn. Lean heeft ook impact op de stijl van leidinggeven, want Lean is o.a. gericht op het opbouwen van deskundigheid van medewerkers.

Lees meer
De geschiedenis van de Lean Smederij

De geschiedenis van de Lean Smederij

Vier medewerkers stappen gefrustreerd op me af. Ze hebben last van een werkwijze zoals deze gebruikelijk is binnen het proces van mijn toenmalige werkgever. Als leidinggevende hoor ik hun verhaal aan. Inhoudelijk ken ik niet alle details, en ik besluit dan ook niet om met een oplossing te komen.

Lees meer

Meer weten over Lean of over de Lean Smederij?