De overeenkomst tussen lean en bordspellen.

29

november 2017

 

Lean

Bordspellen

Eigenlijk zijn er helemaal niet zoveel verschillen tussen een bordspel en de Lean Filosofie zo valt mij steeds weer op. Een goed bordspel heeft een duidelijk doel voor ogen (de overwinningscondities), werkt met standaarden (regels) en speelt alleen heel fijn als iedereen de regels goed kent en zich comfortabel voelt (cultuur). Natuurlijk is er iemand die in eerst instantie de grote lijnen uitzet (regels uitleggen), maar deze leider is dienend, want hij bedenkt de regels niet en soms bedenken de spelers een betere regel waardoor het spel nog leuker wordt (continu verbeteren). Uiteindelijk gaat het niet om de winnaar, maar de vreugde die iedereen aan het spel heeft beleeft (medewerkerstevredenheid)

En zo zie je maar dat ik eigenlijk maar 1 grote passie heb, Lean, maar dan in verschillende uitingen.

Onze filosofie

Onze filosofie

Lean is een filosofie plus een set van hulpmiddelen. Lean gaat over het respecteren van mensen. Lean is gericht op lange termijn. Lean heeft ook impact op de stijl van leidinggeven, want Lean is o.a. gericht op het opbouwen van deskundigheid van medewerkers.

Lees meer
De geschiedenis van de Lean Smederij

De geschiedenis van de Lean Smederij

Vier medewerkers stappen gefrustreerd op me af. Ze hebben last van een werkwijze zoals deze gebruikelijk is binnen het proces van mijn toenmalige werkgever. Als leidinggevende hoor ik hun verhaal aan. Inhoudelijk ken ik niet alle details, en ik besluit dan ook niet om met een oplossing te komen.

Lees meer

Meer weten over Lean of over de Lean Smederij?