De Lean filosofie

Lean filosofie

Lean wordt al snel gezien als een middel om overtollige activiteiten uit te bannen en kosten te reduceren. Dat kan, maar zo is Lean niet bedoeld. Lean is een filosofie plus een set van hulpmiddelen. Lean gaat over het respecteren van mensen. Lean is gericht op lange termijn. Lean heeft ook impact op de stijl van leidinggeven, want Lean is o.a. gericht op het opbouwen van deskundigheid van medewerkers.

De filosofie is gebaseerd op 5 Lean principes. Voldoen aan de eisen en wensen van de klant en streven naar Perfectie zijn voor de beginnende Lean-lezer de meeste herkenbare.

Lean filosofie volgens de Lean Smederij

Lean is een filosofie en een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Dit doen we onder andere door verspillingen te elimineren.  Maar ook door anders naar ons werk te kijken, anders naar je collega’s te kijken, anders naar de klant te kijken. Om samen steeds weer te verbeteren, voor de klant, en dus voor de organisatie. Een filosofie kun je volledig omarmen, maar je kunt haar nog effectiever inzetten door  te focussen op wat voor jou en je klant de meeste toegevoegde waarde levert.

Dat is wat ik doe!  Lean binnen lean!

De overeenkomst tussen Lean en bordspellen

Het valt mij op dat er eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen tussen een bordspel en de Lean Filosofie zijn. Een goed bordspel heeft een duidelijk doel voor ogen (de overwinningscondities), werkt met standaarden (regels) en speelt alleen heel fijn als iedereen de regels goed kent en zich comfortabel voelt (cultuur). En ook de leider….

Lees meer

De geschiedenis van de Lean Smederij

Vier medewerkers stappen gefrustreerd op me af. Ze hebben last van een werkwijze zoals deze gebruikelijk is binnen het proces van mijn toenmalige werkgever. Als leidinggevende hoor ik hun verhaal aan. Inhoudelijk ken ik niet alle details, en ik besluit dan ook niet om met een oplossing te komen.

Lees meer

Meer weten over Lean of over de Lean Smederij?