De geschiedenis van de Lean Smederij.

10

november 2017

 

Lean

Over de Lean Smederij

Zo Lean als je zelf wilt zijn…

 

Nijmegen, 2001

Vier medewerkers stappen gefrustreerd op me af. Ze hebben last van een werkwijze zoals deze gebruikelijk is binnen het proces van mijn toenmalige werkgever. Als leidinggevende hoor ik hun verhaal aan. Inhoudelijk ken ik niet alle details, en ik besluit dan ook niet om met een oplossing te komen. Nee, ik bied hen tijd en ruimte om samen met hun teamleden te meten hoe vaak de situatie zich voordoet en welke oplossing het beste zou werken, voor hen, maar ook voor onze klanten.

In de daarop volgende week heb ik een teamoverleg en ik spreek af dat we dan de resultaten zullen delen en bespreken.

De medewerkers zijn trots en voelen verantwoordelijkheid, ze pakken hun kans en komen een week later met een haarscherpe analyse met bijbehorende oplossing – die binnen hun eigen invloedssfeer ligt!.

We bespreken de oplossing en het team wil graag testen of dit werkt. Zo gezegd zo gedaan. Opbrengst: Hogere klanttevredenheid , een effectiever proces, meer betrokkenheid van medewerkers…..Zo Lean als je zelf wilt zijn!

 

Zwolle, 2013

Ik ben inmiddels al een aantal jaren bezig met Lean. Transformeer met een aantal fantastische collega’s afdelingen en districten naar een Lean Way of Working. Op een bedrijfsfeestje kom ik een voormalig medewerker van mij tegen, hij ondergaat op dat moment de transitie naar Lean. Op mijn vraag “Hoe gaat het met de transitie bij jullie?” antwoord hij “Och, wij deden het altijd al onder jouw leiding, maar nu heeft het een naam gekregen……” Zo Lean als je zelf wilt zijn…

 

Oldenzaal, 2017

Zo lean als je zelf wilt zijn! Ik was het altijd al, en het zit dus in mijn DNA. Maar in 2016 besluit ik om deze ervaringen en kennis niet uitsluitend voor deze werkgever te reserveren. Want hoe geweldig zou het zijn om het te introduceren bij bedrijven die er niet altijd de middelen voor kunnen of willen vrijmaken? Of niet goed weten hoe te starten?

En zie daar het ontstaan van de Lean Smederij.

De LeanSmederij neemt je mee in de wereld van Lean: praktisch en bewezen. Met beide voeten op de grond, geen consultancy poeha, maar wel de voordelen van Lean. Samen.

 

“Zo Lean als je zelf wilt zijn!”

De overeenkomst tussen Lean en bordspellen

Het valt mij op dat er eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen tussen een bordspel en de Lean Filosofie zijn. Een goed bordspel heeft een duidelijk doel voor ogen (de overwinningscondities), werkt met standaarden (regels) en speelt alleen heel fijn als iedereen de regels goed kent en zich comfortabel voelt (cultuur). En ook de leider….

Lees meer

Onze filosofie

Lean is een filosofie plus een set van hulpmiddelen. Lean gaat over het respecteren van mensen. Lean is gericht op lange termijn. Lean heeft ook impact op de stijl van leidinggeven, want Lean is o.a. gericht op het opbouwen van deskundigheid van medewerkers.

Lees meer

Meer weten over Lean of over de Lean Smederij?